Overslaan en naar de inhoud gaan
#Estate planning

Op 15 december is de Kaasroute finaal gesloten

donderdag 14/01/2021
cheese

Eerder informeerden we u over het wetsvoorstel tot het verplicht registreren in België van buitenlandse notariële schenkingsakten. Met dit wetsvoorstel wou de wetgever voornamelijk “de kaasroute” sluiten, namelijk het schenken van roerende goederen voor een Nederlandse notaris.

Dit kon tot voor kort onbelast plaatsvinden, gezien enkel schenkingsakten verleden voor Belgische notarissen in België dienden geregistreerd te worden. Slechts in dit laatste geval werd de schenkbelasting in één van de drie gewesten opeisbaar.

De Raad van State opperde in haar advies dat een deel van het wetvoorstel een goedkeuring bij bijzondere wet vereist. Bijgevolg kon dit wetsvoorstel pas goedgekeurd en aangenomen worden indien een bijzondere meerderheid werd behaald in zowel kamer als senaat.

Vorige week werd uiteindelijk de bijzondere wet tot wijziging van het Wetboek der registratie-, hypotheek en griffierechten met het oog op de verplichte registratie van buitenlandse notariële akten met de vereiste meerderheden goedgekeurd in de senaat. Deze bijzondere wet treedt in werking op 15 december 2020, waardoor “de kaasroute” vanaf die datum definitief gesloten wordt. Wenst men toch nog voor een buitenlandse notaris te schenken, zal deze buitenlandse schenkingsakte in België geregistreerd moeten worden en zal op de schenking Belgische schenkbelasting verschuldigd zijn.

Mocht u hieromtrent nog vragen hebben, aarzel dan zeker niet het team Estate Planning te contacteren. Zij helpen u graag verder!

Neem contact op met één van onze advocaten

Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner - Advocaat

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner - Advocaat

Contact
Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner - Advocaat

Contact