Overslaan en naar de inhoud gaan
#Estate planning

Het einde van de “Kaasroute” is in zicht !

woensdag 08/07/2020

In onze vorige artikels maakten wij reeds melding van de wetgevende initiatieven die werden genomen om de zogenaamde “Kaasroute”, te versperren.

Gedurende de voorbereidende werken van dit wetsvoorstel bleek al snel dat een politieke meerderheid de versperring van de zogenaamde “Kaasroute” zou steunen. Vandaag ,dinsdag 7 juli, werd het wetsvoorstel door de Kamercommissie Financiën inderdaad definitief aangenomen. Hoewel de tekst nog in de plenaire vergadering moet worden besproken, mogen wij nu reeds stellen dat de kaasroute zo goed als zeker op slot gaat!

In tegenstelling tot datgene wat werd gesteld in de eerdere ontwerpteksten, wordt in de definitieve tekst het tijdstip van inwerkingtreding niet meer voorzien op de 10e dag na publicatie van de wet in Belgisch Staatsblad. Het voorstel bepaalt thans dat enkel notariële schenkingen gedaan in het buitenland na 1 december 2020 onderworpen zullen worden aan regels inzake registratieverplichting.

Aan zij die met het oog op hun vermogens- en successieplanning gebruik wensen te maken van de “Kaasroute” wordt bijgevolg nog enige tijd gegund. Daarenboven biedt de aangekondigde ingang van deze nieuwe wet meteen ook de kans om een gedane planning middels de schenking voor een buitenlandse notaris andermaal onder de loep te nemen, en te actualiseren waar nodig.

Zo zullen bijvoorbeeld restschenkingen (fideï commis de residuo), volgend uit een hoofdschenking, gedaanvoor een buitenlandse notaris, die nog niet werden aanvaard door de verwachters (omdat het destijds bijvoorbeeld nog niet opportuun of wenselijk leek), aanleiding geven tot schenkbelasting, indien de aanvaarding zal plaatsvinden na 1 december 2020.

Zowel voor voorgenomen als bestaande planningen is waakzaamheid geboden ten gevolge van de aanname van het voormelde wetsvoorstel. Wees er op tijd bij, en contacteer onze partners Estate Planning voor al uw vragen hieromtrent.

Neem contact op met één van onze advocaten

Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner - Advocaat

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner - Advocaat

Contact
Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner - Advocaat

Contact