Overslaan en naar de inhoud gaan
#HR legal #Werknemers

Innovatiepremie: onbekend is onbemind

vrijdag 26/04/2024

Het stelsel van de innovatiepremie geeft bedrijven de mogelijkheid om medewerkers te belonen die nieuwe ideeën aanbrengen in de onderneming. Interessant is vooral dat er geen sociale zekerheidsbijdragen of fiscale lasten op verschuldigd zijn. Toch kennen weinig werkgevers deze premie toe. Hoog tijd om ze wat aandacht te geven.

Onderbenutte gunstmaatregel

Op voorstel van de sociale partners werd in de wet van 3 juli 2005 de eenmalige innovatiepremie ingevoerd om de innovatiecultuur in bedrijven aan te moedigen. Sindsdien is deze premie telkens verlengd, momenteel tot eind 2024.

Hoewel ze al bijna 20 jaar bestaat, kennen maar weinig werkgevers deze premie toe. De voorbije jaren waren dat er in België jaarlijks ongeveer 3.000, waarvan het merendeel in Vlaanderen. Dat toont aan dat veel bedrijven nog niet vertrouwd zijn met deze maatregel. Want in veel bedrijven zijn er nochtans creatieve medewerkers aan de slag.

Wat zijn de voorwaarden voor de innovatiepremie?

Om een innovatiepremie toe te kennen moet u een driestappenplan volgen.

  1. Informeer om te beginnen uw werknemers over de toekenningscriteria van de premie en de procedures. U kan dat bijvoorbeeld voorzien in een policy.
     
  2. Dien een projectvoorstel in bij de FOD Economie zodat de overheid het innovatieve karakter van het project kan valideren. Het moet gaan om een innovatief idee dat een meerwaarde biedt aan uw bedrijf. Die meerwaarde kan economisch zijn, maar evengoed betrekking hebben op technologie, productiviteit, duurzaamheid, organisatie of welzijn op het werk. Daarenboven kan het gaan om innovatie van producten, diensten, fabricatieprocessen, werkprocessen of de gehele werkomgeving. Kortom, een breed toepassingsgebied.
     
  3. Eens het project gevalideerd is als innovatief, bezorgt u de namen van de werknemers die recht hebben op deze premie aan de RSZ alsook de bedragen die u wilt toekennen.

Aan welke werknemers kan u een innovatiepremie toekennen?

  • Het moet gaan om werknemers die effectief een innovatieve bijdrage leveren aan het projectidee.
  • Per innovatieproject kan u de premie slechts aan maximaal 10 werknemers toekennen.
  • Maximaal 10% van uw werknemers kunnen aanspraak maken op de premie in het gegeven jaar.
  • De premie mag jaarlijks niet meer dan een maandwedde van de betrokken werknemer bedragen.
  • Voor uw volledige onderneming mag het om niet meer gaan dan 1% van de loonmassa.
  • U mag de premie niet toekennen als vervanging van een ander loonvoordeel en ze telt niet mee voor de berekening van de loonnorm.

Goed om te weten

Hoewel de premie ‘eenmalige’ innovatiepremie wordt genoemd, heeft de RSZ bevestigd dat het niet uitgesloten is dat u als bedrijf meerdere keren van dit stelsel gebruikmaakt. Of dat u de premie gedurende verschillende jaren aan eenzelfde werknemer toekent, weliswaar binnen hogervermelde voorwaarden.

Hebt u hier vragen over? We staan voor u klaar en begeleiden u bij elke stap. Onze experten van HR Legal helpen u bij de uitwerking van een policy en de nodige toekenningsdocumenten. Experten van Grants & Incentives bij de kwalificatie van uw project als innovatief en bij de opstelling en indiening van uw projectvoorstel bij de FOD Economie. Onze experten fungeren als één gecoördineerd team voor uw bedrijf en project.

Neem contact op met één van onze advocaten

Dylan Casaer

Dylan Casaer

Partner - Advocaat

Contact