Overslaan en naar de inhoud gaan
#Moore Law #HR legal

Vergeet uw intellectuele eigendom niet te beschermen

dinsdag 24/05/2022

KMO’s zijn nog onvoldoende bezig met de bescherming van hun intellectuele eigendom, zo blijkt. Zowel Europa als België lanceerden recent initiatieven om daaraan te verhelpen en KMO’s te stimuleren in de bescherming van hun IP te investeren.

Goede bescherming van intellectuele eigendom is een must

De bescherming van uw intellectuele eigendom heeft betrekking op verschillende activa van uw bedrijf. Denk onder meer aan merken, modellen, octrooien, knowhow, bedrijfsgeheimen, producten, diensten en processen. In een wereld waarin innovatie en technologie zo belangrijk zijn, moet u als onderneming alert zijn om wat u uniek maakt te analyseren en te beschermen.

Een goede bescherming van uw intellectuele eigendom of IP (Intellectual Property) is de enige manier om te voorkomen dat unieke ideeën, producten of diensten van uw onderneming zonder uw toestemming gekopieerd of gebruikt worden.

Toch wordt hier nog onvoldoende aandacht aan besteed. Uit onderzoek blijkt dat in heel de Europese Unie KMO’s onvoldoende kennis hebben over hun IP en die onvoldoende beschermen.

Kennis rond IP boosten

Om de kennis van bedrijven over IP te vergroten, creëerden een aantal Belgische en Nederlandse overheidsorganisaties een laagdrempelige website. Zo informeren ze de meer dan drie miljoen KMO’s in de Benelux over het belang en de meerwaarde van intellectuele eigendom.

Europa moedigt KMO’s aan

Om KMO’s te stimuleren meer kennis te vergaren over hun IP en die ook beter te beschermen, introduceerde Europa een terugbetalingssysteem. Dat werkt met vouchers die u kan gebruiken om een deel van uw kosten te dekken. Afhankelijk van de door u gekozen activiteit zijn er twee soorten vouchers beschikbaar:

Met voucher 1 kan u tot maximaal 1.500 euro (per KMO) terugvorderen van volgende kosten:

  • Tot 90% van de kosten van een ‘IP Scan’. Dat is een analyse op maat van de behoeften van uw onderneming op het gebied van IP.
  • Tot maximaal 75% van de taksen van nationale en Europese merk- en modelaanvragen.
  • Tot maximaal 50% van de taksen voor merk- en modelaanvragen buiten de EU.

Met voucher 2 kan u tot maximaal 750 euro terugvorderen van volgende kosten:

  • Tot 50% van de aanvraagkosten voor octrooien op nationaal niveau.

Tot 16 december 2022 kan u als KMO nog een voucher aanvragen bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Investeer in de bescherming van IP

Met al deze initiatieven wil men KMO’s meer vertrouwd maken met de meerwaarde van een goede bescherming van hun IP. Vaak schieten bedrijven pas in actie als het te laat is en een concurrent of een ex-werknemer met hun IP aan de haal gaat. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Investeer daarom proactief in uw intellectuele eigendom.

Hebt u hier nog vragen over of wenst u juridische begeleiding? Wij helpen u met alle plezier.

Neem contact op met één van onze advocaten

Dylan Casaer

Dylan Casaer

Partner - Advocaat

Contact
Benjamin De Clerck

Benjamin De Clerck

Associate - Advocaat

Contact