Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe update in de kaasroute-saga

woensdag 30/09/2020

Er werd een wetsvoorstel ingediend dat komaf zou maken met de "Kaasroute". Moet u spoedig schenkbelasting betalen bij schenkingen van roerende goederen?

Amendementen:

Tijdens de bespreking van het voorstel in de plenaire vergadering werden enkele amendementen ingediend, onder meer wat betreft het voorwerp van het wetsvoorstel. Sommige kamerleden waren immers van oordeel dat met het voorziene wetsvoorstel de belastbare materie werd uitgebreid, hetgeen belangrijke gevolgen zou inhouden voor de verder te volgen procedure tot aanname van het voorstel. In amendement nummer 15 wordt hieromtrent uitdrukkelijk verwezen naar rechtspraak van het Grondwettelijk Hof.

De belastbare materie is volgens het Grondwettelijk Hof elk element dat aanleiding geeft tot een belasting of het feit dat leidt tot het verschuldigd zijn van dergelijke belasting. De belastbare materie onderscheidt zich daarbij van de belastbare grondslag, dewelke het bedrag bepaalt waarop de belasting wordt berekend.

Het Hof stelde in het verleden ook dat de federale wetgever enkel via een bijzondere meerderheid bevoegd is om een zogenaamde belastbare materie te regelen.

Zoals uit de toelichting blijkt, heeft het wetsvoorstel tot doel om buitenlandse schenkingsakten te laten registreren zodat de gewesten hierop schenkbelasting kunnen heffen. Bijgevolg, zo redeneert de opsteller van het amendement, zal dit wetsvoorstel enkel goedgekeurd kunnen worden via een (bicamerale) bijzondere meerderheid. Om dit met zekerheid te kunnen besluiten, werd de Raad van State vervolgens verzocht zich hierover uit te spreken.

Advies Raad van State:

De Raad van State heeft zich bij advies van Raad van 14 september 2020 uitgesproken over dit vraagstuk en kwam hierbij tot twee verschillende conclusies.

Het voorgestelde artikel bevat volgens de Raad van State een regeling van de personen die aan de registratierechten zijn onderworpen en wijst voor deze belasting nieuwe belastingplichtigen aan. Het aanwijzen van de belastingplichtigen hangt volgens de Raad van State nauw samen met het bepalen van de belastbare materie. Het advies bevestigt dat, voor zover het wetsvoorstel voorziet in de registratieplicht voor buitenlandse schenkingsakten, het wetsvoorstel de belastbare materie met betrekking tot de registratierechten wijzigt.

Dit deel van het wetsvoorstel kan, ook volgens de Raad van State enkel worden goedgekeurd door een bijzondere wet.

Vooreerst zal dus een meerderheid van de uitgebrachte stemmen moeten bekomen worden in elke taalgroep. Bovendien zal een meerderheid van twee derden van de uitgebrachte stemmen in beide taalgroepen tezamen vereist zijn. Ook zal een aanwezigheidsquorum van een meerderheid van de leden van elke taalgroep nodig zijn. Ten slotte zal aan deze voorwaarden moeten voldaan worden in zowel de Kamer als de Senaat.

De praktische registratieformaliteiten daarentegen kunnen worden goedgekeurd, zo gaat de Raad van State verder, via een gewone meerderheid in de Kamer.

Conclusie:

Het advies van de Raad van State geeft mogelijks wat uitstel vooraleer de kaasroute echt dicht gaat. Mogelijks zou de vooropgestelde datum van 1 december niet gehaald worden, zodat schenkingen in het buitenland dan misschien toch niet geregistreerd moeten worden vanaf dan.

Wij volgen deze situatie uiteraard nauw op de voet. Het valt immers moeilijk te voorspellen hoe het wetgevingsproces precies verder zal verlopen.

Doch het is duidelijk dat de timing hier een belangrijke rol speelt.

Heeft u nog verdere vragen over deze problematiek? Het team Estate Planning van Moore Law staat u hierin graag bij met woord en daad en helpt u bij het vinden van de meest efficiënte en op maat gemaakte vermogens- en successieplanning.

Neem contact op met één van onze advocaten

Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner - Advocaat

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner - Advocaat

Contact
Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner - Advocaat

Contact