Overslaan en naar de inhoud gaan
#HR legal #Aannemer #Werknemers #Moore Law

Flitscontroles sociale inspectie: in mei is de bouwsector aan de beurt

maandag 25/04/2022

In hun strijd tegen sociale fraude focussen verschillende inspectiediensten zich op een aantal fraudegevoelige sectoren met zogenoemde flitscontroles. Via technieken zoals datamining wordt bepaald welke bedrijven gecontroleerd worden. In mei focust de sociale inspectie zich op de bouwsector.

De inspectiediensten selecteren aan de hand van een aantal indicatoren bedrijven die vaak gebruik maken van buitenlandse werkkrachten en onderaannemers. Zo zijn de verplichte Limosa-meldingen voor buitenlandse werkkrachten een belangrijke bron van informatie. Dankzij die meldingen weet de overheid welke buitenlandse werknemers of zelfstandigen op welke werf aan de slag zijn.

Bouwsector onder de loep

In februari 2022 was de transportsector aan de beurt en werden er 102 ondernemingen gecontroleerd. De inspecteurs stelden toen bij 34% van deze bedrijven inbreuken vast. In de maand mei spitst de sociale inspectie zich toe op de bouwsector.

Wat mag de inspectie doen?

De inspecteurs kunnen onverwacht langskomen en moeten de controle niet vooraf melden. Ze mogen dag en nacht vrij binnengaan in alle arbeidsplaatsen of plaatsen waarvan zij vermoeden dat er mensen aan het werk zijn. Bij een controle hebben zij ook ruime bevoegdheden om de voorlegging van documenten te vragen en de identiteit te controleren van diegenen die ze op die plek aantreffen.

Hoe bereidt u zich voor op deze sociale inspectie?

Op de website van de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) vindt u een checklist met een overzicht van alle documenten en bewijzen die bij een sociale inspectie opgevraagd kunnen worden. Aan de hand van deze checklist kan u vervolgens zelf controleren of u in orde bent met de meeste aandachtspunten.

Naast de gebruikelijke sociale documenten die voor iedere werkgever gelden, zijn er specifieke aandachtspunten voor de bouwsector:

  • Tewerkstelling van niet-Belgische werknemers of zelfstandigen (arbeidskaarten, arbeidsvergunningen, Limosa-meldingen, A1-documenten);
  • Aangifte van werk en Checkinatwork;
  • Statuut (werknemer of zelfstandige);
  • De opdrachtgever van de werken;
  • Aannemers en/of onderaannemers actief op de werf.

Wenst u ondersteuning bij de voorbereiding van een controle door de sociale inspectie? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met ons HR Legal team. Zij helpen u graag verder.

Neem contact op met één van onze advocaten

Dylan Casaer

Dylan Casaer

Partner - Advocaat

Contact