Overslaan en naar de inhoud gaan
#Estate planning

Taks op de effectenrekening – stand van zaken

woensdag 25/11/2020

Het belasten van effectenrekening lijkt een blijvende droom te zijn voor onze wetgever.

Een eerste versie van de taks kwam er in 2018 en voorzag een belasting voor natuurlijke personen die op één of meerdere effectenrekeningen voor meer dan 500.000 EUR aan effecten staan hadden. Het tarief bedroeg 1,5% op de gemiddelde waarde van de effectenrekening(en).

Deze eerste versie van de Taks op de Effectenrekening (TER) werd door het Grondwettelijk Hof vernietigd in oktober 2019 omdat er verschillende problemen waren gerezen omtrent het gelijkheidsbeginsel.

Begin november werd op de Ministerraad een voorontwerp goedgekeurd voor een nieuwe TER (« TER2.0 »).

Hoe ziet het nieuwe voorstel eruit?

De rekening met 1 miljoen of meer staat centraal

In het nieuwe voorstel is de belasting van toepassing op iedere effectenrekening  waarop meer dan 1 miljoen euro aan belastbare effecten staan. Men kijkt dus niet meer naar de totale som aan effecten voor één persoon, maar men kijkt naar de rekening. Een effectenrekening waarop 1 miljoen EUR staat, met twee titularissen, wordt integraal onderworpen aan de taks. Maar omgekeerd zal een persoon die over vier effectenrekeningen beschikt met elk 400.000 EUR ontsnappen aan de taks. Tegen kunstmatige opsplitsingen van grote rekeningen in verschillende kleine, wordt een antimisbruikregel voorzien, die zou ingaan vanaf 31 oktober 2020 (met terugwerkende kracht, dus).

Ook rechtspersonen en vennootschappen!

De taks zou nu ook verschuldigd zijn door rechtspersonen, terwijl dit in de eerste versie niet het geval was.

 Tarief blijft 0,15%

TER 2.0 voorziet net als zijn voorganger in een tarief van 0,15% op de gemiddelde waarde van de effectenrekening, gemeten op vier tijdstippen (31 december, 31 maart, 30 juni en 30 september).

Inning via de bank in België

De inning zal gebeuren door de bankinstelling zelf, voor zover het een Belgische instelling is.

Voor de rekeningen in het buitenland, aangehouden door Belgen, rust de aangifteplicht op de belastinglichtige  zelf.

Zal deze taks de toets van het Grondwettelijk Hof doorstaan?

Dat is niet zeker. De vraag blijft immers altijd of het bedrag van 1 miljoen EUR niet willekeurig bepaald is. Bovendien zijn de spaarders met verschillende rekeningen die individueel onder die grens blijven, niet onderworpen aan de taks, hoewel hij even vermogend is als zijn buurman met alle effecten op één rekening van 1 miljoen.

Ook is het niet helder waarom een effectenrekening van 1 miljoen EUR belastbaar is, maar een spaarrekening van (bijvoorbeeld) 2 miljoen EUR niet.

Dit krijgt ongetwijfeld nog wel een vervolg voor het Grondwettelijk Hof!

Is deze nieuwe belasting nu al van toepassing?

Nee, het gaat nog om een ontworpen tekst die nog door het parlement moet worden gestemd. Een precieze timing is nog niet bekend.

Neem contact op met één van onze advocaten

Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner - Advocaat

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner - Advocaat

Contact
Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner - Advocaat

Contact