Overslaan en naar de inhoud gaan
februari
14
dinsdag

Webinar | To be or not to be bound: de risico's van het nieuwe verbintenissenrecht

dinsdag 14 februari

Het gebeurt niet vaak dat een wetgeving van meer dan 200 jaar oud een volledige herziening ondergaat. Toch was het nodig, want het Burgerlijk Wetboek uit 1804 was hopeloos verouderd.

Niet alleen was het onoverzichtelijk en inhoudelijk onvolledig, het bood ook niet langer een antwoord op de evolutie en de noden van een moderne samenleving. Daarnaast bracht de toegenomen discrepantie tussen het wetboek en het geldend verbintenissenrecht de rechtszekerheid in het gedrang. Nood aan verandering dus.

Die verandering kwam er op 1 januari 2023, met de intrede van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek tot hervorming van het verbintenissen- en contractenrecht. De krachtlijnen van het nieuwe verbintenissenrecht zijn terug te vinden in het evenwicht dat wordt gecreëerd. Enerzijds wordt de wilsautonomie van partijen vergroot, anderzijds wordt de rol van de rechter, die de bescherming van de zwakke partij en het algemeen belang ter harte neemt, versterkt. 

Het belang van het nieuwe verbintenissenrecht mag dus niet onderschat worden. Daarbij heeft het een bijzonder ruime toepassing voor C2C, B2B, B2C én contracten met overheden. De wetgever heeft toegelaten om heel wat bepalingen uitdrukkelijk uit te sluiten of in functie van specifieke wensen of noden te moduleren.

Ondernemers doen er dan ook goed aan om de precieze impact van de wijzigingen op de contracten en algemene voorwaarden na te gaan. Om u hierin te ondersteunen, nemen Tom Vanraes en Bernd Bogaerts, Moore Law experten, u graag mee doorheen de bepalingen van het nieuwe verbintenissenrecht en de potentiële risico's dat het met zich meebrengt.

Praktisch
Agenda
  • 16h00 Start webinar
  • 17h00 Einde webinar
Kostprijs
  • Gratis