Overslaan en naar de inhoud gaan
#Estate planning

Digitale volmacht mogelijk voor opmaak van notariële akten

maandag 20/04/2020

Naar aanleiding van de huidige coronapandemie, werd onlangs een belangrijk wetsontwerp ingediend waardoor het mogelijk zou worden om notariële akten middels een digitale volmacht aan een vertrouwenspersoon of medewerker van het notariaat, te ondertekenen. Een fysieke verplaatsing naar het notariskantoor kan op die manier vermeden worden.

Conform de huidige richtlijn van het Belgisch notariaat geldt dat in tijde van deze pandemie, enkel de ‘dringende’ aktes verleden kunnen worden. Evenwel bleek uit de communicatie van het Belgisch notariaat dat deze voorwaarde niet werkbaar was in de praktijk, waardoor alternatieve oplossingen zich opdrongen.

De wetgever heeft hier op ingespeeld, met haar recent wetsontwerp dd. 8 april houdende diverse bepalingen inzake justitie in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19. Weldra zal de burger middels videoconferentie met de notaris een authentieke volmacht kunnen verlenen aan een medewerker van het notariaat of aan een vertrouwenspersoon, die ter plekke aanwezig dient te zijn. Die medewerker c.q. vertrouwenspersoon is vervolgens rechtsgeldig bevoegd om in naam en voor rekening van de burger de authentieke akte te ondertekenen. Een fysieke verplaatsing van de burger naar het notariskantoor is dus niet meer nodig. Dit kan erg nuttig zijn – omdat zo ook bijvoorbeeld personen die zich in het buitenland bevinden middels deze videoconferentie voor de notaris in België kunnen verschijnen, zonder zich te moeten verplaatsen.

De identificatie van de burger verloopt geheel over het internet. Hij zal door de notaris worden verzocht zich te identificeren middels een uitlezing van zijn identiteitskaart en opgave van pincode via een ID-reader, dan wel via identificatie app ‘Itsme’.

Net zoals een fysieke aanwezigheid, zal de notaris tijdens deze videoconferentie de nodige toelichting verschaffen bij de onderliggende (te ondertekenen) authentieke akte. De burger krijgt zo ook de kans eventuele vragen of opmerkingen aan de notaris voor te leggen. Kortom, de essentiële elementen van een fysieke aanwezigheid zijn tijdens deze digitale aanwezigheid evenzeer gewaarborgd.

Bovendien kan de digitale volmacht voor alle handelingen worden toegepast waarvoor de wet een volmacht toelaat, denk maar aan bijvoorbeeld koopakten, schenkingsakten, huwelijkscontracten, de oprichting van een vennootschap, enzovoort.

Tot slot verduidelijkt het wetsontwerp dat aan de authentieke digitale volmacht, verleend c.q. nog te verlenen vanaf 13 maart 2020 tot en met 30 juni 2020, en die tevens een uitwerking heeft c.q. zal hebben in die periode, geen kosten of erelonen verbonden zullen zijn.

Ter conclusie moge het duidelijk zijn dat deze verregaande stap in de digitalisering van het notariaat oneindig veel perspectieven biedt, met name in het kader van (internationale) vermogens- en successieplanningen. Let wel, het wetsontwerp dient nog goedgekeurd te worden in het parlement, waarna het notariaat zich enige tijd zal voorbehouden om dit intern te implementeren. Uiteraard volgen wij dit verder voor u op.

Het Estate Planning Team van Moore Law zoekt graag samen met u naar alternatieve oplossingen in deze onzekere tijden. 

Laurens Gastmans
 

Neem contact op met één van onze advocaten

Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner - Advocaat

Contact
Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner - Advocaat

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner - Advocaat

Contact